(Crêpe Suzette)
„Crêpe Suzette“ je tradicionalni francuski recept za pripremu palačinki, koji se služi kao dezert, a sastoji se od: palačinki pravljenih na „francuski način“, vrućeg sosa od karamelizovanog šećera, soka od narandže, tanko narendane narandžine kore i likera od narandže/konjaka (Francuzi najčešće koriste „Grand Marnier“) pomoću kojeg se palačinke na kraju pripreme i flambiraju.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Porcije | Priprema | Cook | Servirano |
10 min | 20 min | 30 min |
U ovom slučaju sam koristio mandarine |
Sastojci:
Testo za palačinke:
120 g brašna2 jaja
Kora od pomorandže
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
10 ml ulja
Za sos:
80 g šećera
50 g margarina
150 ml soka od pomorandže/mandarine
1 ceđeni limun
150 ml soka od pomorandže/mandarine
1 ceđeni limun
0.03 ml konjaka/likera od narandže
------------------------------------------------------------------------------------------------------Priprema:
Od navedenih sastojaka napravite testo za palačinke i ostavite ga oko pola sata da odstoji, a potom ispecite palačinke u tiganju. U odgovarajući zagrejani tiganj sipajte sav šećer i mešajte dok se ne karamelizuje, potom dodajte limunov sok i sok od narandže/mandarine, zatim mešajte na umerenoj temperaturi dok se ne sjedini sos, dodajte kocku margarina i mešajte dok ne dobije sjaj. Pred kraj, sipajte konjak i flambirajte sos dok ne dođe do isparenja alkohola. Sam servis zavisi od Vas. Moja preporuka je kao po izvornom receptu: natopite palačinke i formirajte ih u četvtine, stavite ih na dezertni tanjir i prelijte sa još malo sosa. Za dekoraciju možete iskoristiti šećer u prahu, mlevene orase i narandžinu koru.Uz ovo jelo Vam predlažem da popijete suvo belo kvalitetno vino napravljeno od sorte šardone (Chardonnay), voćne arome i slatkastog ukusa. Služi se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12°C.
Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Na prvi pogled mi je izgledalo ok ali kad sam napravila odusevila sam se! Bravo
ОдговориИзбриши