(National and international drinks)
italijansko žestoko alkoholno piće aromatizovano anisom.
U jedan litar lozove rakije staviti 30 g anisovog semena, nekoliko cvetnih pupoljaka karanfilića i malo cimetove kore. Ovo treba da odstoji 15 dana. Rakiju procediti i dodati
u nju sirup napravljen od 300 g šećera i 0,5 l vode.
U jedan litar lozove rakije staviti 30 g anisovog semena, nekoliko cvetnih pupoljaka karanfilića i malo cimetove kore. Ovo treba da odstoji 15 dana. Rakiju procediti i dodati
u nju sirup napravljen od 300 g šećera i 0,5 l vode.

ruskom kvasu. Ovas se peče u saču koji je dobro ugrejan i meša se drvcetom, tada
ovas puca kao „kokica“. Kada se dobro raskoka, stavi se u kače (čabricu) i popari
vrelom vodom, on u toj vodi prokisne i digne se na površinu. Obično bude gotovo za
3-4 dana. Ako je hladno, u čabricu se spusta usijano kamenje i onda brzo nadođe.
Čabrica se poklopi i zamaže testom da nema dodira sa vazduhom i da ne vetri.
ARAK -
jako piće sa Srednjeg i Bliskog istoka, pravi se od pirinča i melase šećerne trske
ABSENT -
ABSENT -

Kada se razblaži sa vodom poprimi mlečno-belu boju.
češko bezalkoholno piće od cvetova zove, sirćeta, šećera, kvasca i vode
BRAGA - rumunski napitak od prosa sličan našoj bozi
BRAGA - rumunski napitak od prosa sličan našoj bozi
vrsta vina iz grupe tzv.generičnih vina. Takva vina napravljena su od raznih

jako vino i servira se uz jake sireve, divljač i jagnjetinu.
BIKAVER - mađarsko crno vino, bikova krv
BEVANDA -
alkoholni napitak od vina razblaženog vodom, popularan u južnoevropskim
primorskim zemljama.
BOŽOLE NUVO -
primorskim zemljama.
BOŽOLE NUVO -
Francusko vino proizvodi se u vinogradarskom području Božole od 40-ih
godina prošlog veka, tada je prvi put upotrebljena nova tehnologija dobijanja
crnog vina „karbonska maceracija“. Celi zdravi grozdovi zatvarani su u posude
bez prisustva kiseonika a sa povećanom koncentracijom ugljen-dioksida, posle
izvesnog vremena grožđe je ceđeno i fermentacija nastavljana 7-8 dana.
BOZA -
godina prošlog veka, tada je prvi put upotrebljena nova tehnologija dobijanja
crnog vina „karbonska maceracija“. Celi zdravi grozdovi zatvarani su u posude
bez prisustva kiseonika a sa povećanom koncentracijom ugljen-dioksida, posle
izvesnog vremena grožđe je ceđeno i fermentacija nastavljana 7-8 dana.
BOZA -
u 10 litara mlake vode sipati 1 kg kukuruznog brašna i ostaviti da prenoći, sutra kuvati
ovu tečnost oko 2 sata na laganoj vatri i ostaviti da stoji desetak sati. Razmutiti 10 grama
kvasca u mlakoj vodi i kada ukisne dodati kuvanom brašnu, promešati i ostaviti do sutra.
Bozu procediti kroz gusto sito, zasladiti i ostaviti na hladnom mestu do upotrebe.
DŽIN -
ovu tečnost oko 2 sata na laganoj vatri i ostaviti da stoji desetak sati. Razmutiti 10 grama
kvasca u mlakoj vodi i kada ukisne dodati kuvanom brašnu, promešati i ostaviti do sutra.
Bozu procediti kroz gusto sito, zasladiti i ostaviti na hladnom mestu do upotrebe.
DŽIN -

bademom, korijanderom.
FENI -
vrsta indijskog likera od oraha i kokosa. Ako se nađete u indijskoj državi Goa, sigurno nećete propustiti da probate Feni. Liker jakog mirisa, napravljen od indijskih oraha ili kokosa, je robna marka ovog regiona. Oni sa niskom tolerancijom na alkohol, međutim, možda bi želeli da se drže nečeg jednostavnijeg - kao što su indijski orah Ili kokos.

par minuta i dodati mleko. Izmiksati i služiti sa soda-vodom.
JABUKOVAČA -
alkoholno piće dobijeno previranjem soka od jabuke, u Francuskoj je poznata pod imenom
kalvados.
kalvados.
KABEZO -

kruške i pomeša sa ugljen-dioksidom pod pritiskom. Na isti način se proizvodi i klaker razlika je samo
u boji i aromi.
KAIPIRINJA -

preliti limunovim sokom i brazilskim rumom, ukrasiti korom limete.
KABERNE SOVINJON -

KAVAKLIDER - tursko vrhunsko stono vino.
KOBLER -
rakija dobijena alkoholnim vrenjem i destilacijom komine, sadrži 25-40% alkohola.
KIRASO -
vrsta ruskog napitka od ruma, pomorandže i belog vina.
KLEKOVAČA -
rusko piće slično pivu, pravi se od 10 l vode, 400 gr ražanog slada, 400 gr ražanog hleba, 40 gr pivskog
kvasca, 200 gr ražanog brašna, malo suvog grožđa i 300 gr šećera. U malo mlake vode razmutiti brašno,
slad, grožđe, pa sve to izručiti u vrelu vodu i kuvati 10 minuta. Dodati rasparčan hleb i kuvati dok se sve
ne raskuva, procediti tečnost, dodati šećer i kvasac, mešati dok se šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi i
sipati ga u flaše.
KONJAK -
kvasca, 200 gr ražanog brašna, malo suvog grožđa i 300 gr šećera. U malo mlake vode razmutiti brašno,
slad, grožđe, pa sve to izručiti u vrelu vodu i kuvati 10 minuta. Dodati rasparčan hleb i kuvati dok se sve
ne raskuva, procediti tečnost, dodati šećer i kvasac, mešati dok se šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi i
sipati ga u flaše.
KONJAK -
dobija se destilacijom vina i višegodišnjim sazrevanjem u hrastovim buradima. Prvi konjak su proizveli
holandski trgovci francuskim vinima u 16.veku. Prvi veliki proizvođač bio je Žan Martel, vinski trgovac
sa ostrva Džersi koji je započeo proizvodnju u francuskom mestu Konjak.
holandski trgovci francuskim vinima u 16.veku. Prvi veliki proizvođač bio je Žan Martel, vinski trgovac
sa ostrva Džersi koji je započeo proizvodnju u francuskom mestu Konjak.
LOZOVAČA -
žestoko alkoholno piće, vrsta rakije od vinskog koma.Proizvodnja rakija od groždja je rasprostranjena svuda u svetu a izbor sorte zavisi samo od podneblja. Lozovača je rakija dobijena destilacijom neocedjenog fermentisanog kljuka groždja plemenite vinove loze.
MARASKINO -
vrsta likera napravljen od višnje maraske. Postoji običaj da se prilikom posluživanja u čašu stavlja i jedna višnja iz sirupa (kao što se u čašicu rakije stavlja jedna šljiva).
MEDOVINA -

Običaj je da se daje bračnim parovima tokom prvog meseca braka. Verovalo se da poboljšava muževnost
i plodnost, odatle potiče pojam "medeni mesec".
MASTIKA -

pistacia - mastiksom, jačine je 40-55% alkohola.
MALT -
viski proizveden od sladovanog ječma, a GREJN pravljen od jeftinijih žitarica (pšenica, raž, ovas);
mešanjem ovih vrsta je završni postupak u proizvodnji poznatog alkoholnog pića.
MARAŠTINA -
mešanjem ovih vrsta je završni postupak u proizvodnji poznatog alkoholnog pića.
MARAŠTINA -

žuto-smeđe boje i slatkastog ukusa.
METAKSA -
žestoko aromatizovano alkoholno piće, grčka rakija koja mora da sazri u buradima i veoma je jaka.

naliti rakijom komovicom, zatvoriti i ostaviti na osunčano mesto 30 dana.
ORANŽADA -

dobijao ouzo. Ponavljanjem procesa destilacije se pojačava ukus. Pije se hladan sa kockicama leda ili
razblažen vodom.

vrsta vina dobijena od italijanske sorte grožđa rizling, pije se najčešće pomešan sa mineralnom vodom kao
špricer.
PIVO -
je alkoholno piće koje se pravi od kvasca, hmelja, ječma i vode. Spada u slabija alkoholna pića, sa 3 - 13 procenata alkohola. Jedno je od najstarijih pića koje se koristilo u Egiptu. Danas je veoma zastupljeno u cijelom svijetu, pa i kod nas.
PUNČ -
Englesko alkoholno piće od čaja, šećera, nekog alkoholnog pića (araka, ruma, konjaka), voća i soka od
limuna.
PULK -

cvetnih pupoljaka i stabljike cedi se sladak sok i od njega pravi tekila.
PORTO -

RUM -
jako alkoholno piće poreklom sa Antila, proizvodi se od prevrele melase šećerne trske i obojen karamelisanim
šećerom, ima jačinu 40-70% alkohola.
RAKI -
tursko žestoko alkoholno piće od vinskog koma i aromatizovano semenom anisa, poznata i pod imenom
lavlje mleko jer pobeli kada se razredi vodom.

RAKIJA -
alkoholno piće dobijeno destilacijom prevrele komine od voća, žitarica; poznate su šljivovica, klekovača,
lozovača, viski, komovica, rum, konjak, arak.
SALEP -
vrsta orijentalnog napitka od krtola biljke kaćun.
SAMBUKA -
italijansko alkoholno piće začinjeno anisom, koristi se i kao dodatak jelima i slatkišima.

SOVINJON -
francusko varijetetno vino, beli sovinjon je aperitivno vino , a crni sovinjon "kaberne" je jako vino sa
puno tanina.
ŠLJIVOVICA -
dobijena destilacijom komine od šljiva, naše sorte su požegača, crvena ranka, trnovača, moravka,
metlaš, valjevka, piskavac, dženarika, petrovka, mirisavka, itd. Oko 80% ukupnog roda kod nas
preradi se u rakiju šljivovicu.
ŠAMPANJAC -
francusko penušavo vino, naziva se po Šampanji, drevnoj vinogradskoj oblasti; proizvodi se od samo
nekoliko sorti vinove loze: crni pino, pino menije i šardone. Da bi se dobila penušavost, pre nego
što se stavi u flaše doda se šećer i kvasac, čime se pospešuje proces vrenja.
TEKILA -
meksikansko žestoko alkoholno piće dobijeno od cvetova i stabljike biljke agave.

TRAVARICA -
vrsta rakije dobijena destilacijom prevrele voćne komine sa dodavanjem ekstrakta aromatičnog bilja.

UMEŠU -
japansko vino od šljiva, od sitne kisele šljive ume slatko-kiselog ukusa; pije se kao aperitiv, a koristi se i za
razne koktele.
VINO -
u nekadašnjoj Mesopotamiji živeli su Sumeri koji su još pre 6000 godina pravili vino; kod nas, na Frušku Goru,
vinova loza je doneta u vreme vladavine starorimskog cara Proba, u III veku n.e.
Početkom XIII veka, u vreme Nemanjića, napisan je prvi zakon u istoriji Srba, bio je vrlo kratak i imao je
samo jedan član: Zabranjeno je dodavati vodu u vino!
Crvena vina i crna vina se prave od soka i jezgra grožđanih bobica, a bela vina samo od soka.
je vino visokog procenta alkohola, kog mora biti najmanje 17 % (zato se i zove desertno vino), po mnogočemu slična dalmatinskom prošeku. Danas se proizvodi tako da se na kraju fermentacije dodaje alkohol, ali ne više od 20% - 35%, da se zaustavi dalje vrenje i tako osigura da se dugo može konzumirati.

VINJAK -
domaći naziv za žestoko alkoholno piće poznato kao konjak, dobija se dugotrajnim odležavanjem
vinskog destilata.
VISKI -
piće boje ćilibara, prefinjenog mirisa voćnog cveta i dugotrajnog slatkog ukusa oraha; tako Škoti
opisuju njihov najpoznatiji artikal. Viski se dobija blendovanjem više vrsta tzv.malt viskija (od ječma) i grejn
viskija (od drugih jeftinijih žitarica).
Čuveni Čivas regal je mešavina 40 vrsta malt i grein viskija, odležava u hrastovim buradima od 12 do 30
godina, pre flaširanja.
tursko žestoko alkoholno piće od vinskog koma i aromatizovano semenom anisa, poznata i pod imenom
lavlje mleko jer pobeli kada se razredi vodom.

RAKIJA -

lozovača, viski, komovica, rum, konjak, arak.
SALEP -

SAMBUKA -
italijansko alkoholno piće začinjeno anisom, koristi se i kao dodatak jelima i slatkišima.

SOVINJON -
francusko varijetetno vino, beli sovinjon je aperitivno vino , a crni sovinjon "kaberne" je jako vino sa
puno tanina.

dobijena destilacijom komine od šljiva, naše sorte su požegača, crvena ranka, trnovača, moravka,
metlaš, valjevka, piskavac, dženarika, petrovka, mirisavka, itd. Oko 80% ukupnog roda kod nas
preradi se u rakiju šljivovicu.
ŠAMPANJAC -
francusko penušavo vino, naziva se po Šampanji, drevnoj vinogradskoj oblasti; proizvodi se od samo
nekoliko sorti vinove loze: crni pino, pino menije i šardone. Da bi se dobila penušavost, pre nego
što se stavi u flaše doda se šećer i kvasac, čime se pospešuje proces vrenja.
TEKILA -
meksikansko žestoko alkoholno piće dobijeno od cvetova i stabljike biljke agave.

TRAVARICA -
vrsta rakije dobijena destilacijom prevrele voćne komine sa dodavanjem ekstrakta aromatičnog bilja.

UMEŠU -
japansko vino od šljiva, od sitne kisele šljive ume slatko-kiselog ukusa; pije se kao aperitiv, a koristi se i za
razne koktele.
VINO -

vinova loza je doneta u vreme vladavine starorimskog cara Proba, u III veku n.e.
Početkom XIII veka, u vreme Nemanjića, napisan je prvi zakon u istoriji Srba, bio je vrlo kratak i imao je
samo jedan član: Zabranjeno je dodavati vodu u vino!
Crvena vina i crna vina se prave od soka i jezgra grožđanih bobica, a bela vina samo od soka.
- Desertno vino je vrsta vina kod kog je procenat alkohola veći od 15% i ide do 22%. Najpoznatija desertna vina na svetu su Porto, Šeri, Madeira, Marsala, Prošek, Komandarija i Vermut.
je vino visokog procenta alkohola, kog mora biti najmanje 17 % (zato se i zove desertno vino), po mnogočemu slična dalmatinskom prošeku. Danas se proizvodi tako da se na kraju fermentacije dodaje alkohol, ali ne više od 20% - 35%, da se zaustavi dalje vrenje i tako osigura da se dugo može konzumirati.
Postoje tri vrste Marsale, prema bojama (odnosno grožđu od kojih se proizvode), to su jantarna, zlatna i rubinska marsala.
Zlatna i jantarna su vina, koja se proizvode od bijelog grožđa sorti; grillo, catarratto, inzolia i damaschino.
Rubinska marsala, dobija se miješanjem nekih od crnih sorta grožđa; pignatello, nero d'Avola i nerello mascalese sa bijelim grožđem do najviše 30%. Rubinske marsale se dele na slatka, suva i polusuva vina, što zavisi od procenta šećera u njima.
Marsala se danas širom sveta koristi kao aperitiv pre jela ili nakon jela uz kolače, pored toga koristi se i u gastronomiji kao aromatični dodatak raznoraznim umacima, piletini, rižotima, kolačima kao što su zabaglione i tiramisu.
Marsala se danas širom sveta koristi kao aperitiv pre jela ili nakon jela uz kolače, pored toga koristi se i u gastronomiji kao aromatični dodatak raznoraznim umacima, piletini, rižotima, kolačima kao što su zabaglione i tiramisu.

VINJAK -
domaći naziv za žestoko alkoholno piće poznato kao konjak, dobija se dugotrajnim odležavanjem
vinskog destilata.
VISKI -
piće boje ćilibara, prefinjenog mirisa voćnog cveta i dugotrajnog slatkog ukusa oraha; tako Škoti
opisuju njihov najpoznatiji artikal. Viski se dobija blendovanjem više vrsta tzv.malt viskija (od ječma) i grejn
viskija (od drugih jeftinijih žitarica).
Čuveni Čivas regal je mešavina 40 vrsta malt i grein viskija, odležava u hrastovim buradima od 12 do 30
godina, pre flaširanja.
Podelite ovu kartu pića na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Podelite ovu kartu pića na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Uopste ne pijem, ali nedavno sto sam bila bolesna probala sam bombone od salepa i iznenadila sam se ukusom sa kombinacijom sa medom... Kod nas se smatra da kad pijes salep dobijes musko dete :-). Pa zato se ova biljka zove i sernikovotano, znaci biljka muska, ona koja da musko dete, sina. U netu sam procitala razne recepte kako se pravi pice-napitak, neki preporucuju sa mlekom a neki samo salep kao kafa ali sa cimetom, klincicem... gusto je, zelela bih probati, kod nas im na ulicama tradicionalne kuvare salepija, tak skuvaju salepi i daju ljudima koji pate od bolova grla ili samo trazu toplotu u hladnoci... kako bi preporucio da to napravimo? Kod nas je ovaj napitak skupo, skuplje j nego caja... mozda i tri puta skuplje....
ОдговориИзбришиNisam znao da se u verovanju smatra da ko koristi ovaj napitak da može da očekuje muško dete :) . Znam da je zdrav i da je se može pronaći u prahu kao mleveno korenje nekoliko vrsta orhideja .. Mogu reći da sam jednom prilikom probao kod prijatelja ovaj napitak i nije toliko los, recept je glasio :
ОдговориИзбриши-1 kašika salepa u prahu,
-2 šolje mleka,
-1 kašika braon šećera
- malo cimeta.
Pomešati salep sa hladnim mlekom i šećerom da se razmuti. Staviti na vatru, kuvati do određene gustine. Na kraju začiniti cimetom. Drago mi je što Vam se sviđa tekst =)
Tekst je zanimljiv a recept za salepi napitak zvuči lep! Probaću kad budem kupila!
ОдговориИзбриши