(Beef Steak with Guarana Sauce)
Dobar dan drgi moji kuvari i kuvarice! Juče ujutru sam saznao da mi u posetu na večeru dolazi jedan mladi gost, koga ću vam otkriti u nekom od narednih postova. Elem, znači trebalo bi napraviti nešto nesvakidašnje, tajanstveno i sa visokim kvalitetom. Verovatno ste i Vi bili nekada u takvoj prilici, ne znajući šta da spremite, a da je nesvakidašnje za posebne prilike. Naime, dosetio sam se jednog recepta. Odlučio sam se za biftek u sosu od Guarane, koji sam razotkrio i u kojem sam spojio određene arome tek posle izvesnog vremena i truda, gde sam potrošio mnogo sastojaka i vremena isprobavajući da spoj ukusa bude originalan, jedinstven i osvežavajuć.
U maloprodajnim mesarama u Novom Sadu je bio problem pronaći juneći file, jer mi je bio potreban odmah (danas za danas). Stoga, moj savet vam je da planirate kupovinu ovog mesa, danas za sutra i naručite dan ranije u mesarama. Nudiće vam mesari zamrznuto, ali ja sam se snašao poznajući male kuvarske trikove, ali vi ako ne razlikujete staro meso od novog, kao i mlado june od starog goveda, nemojte ovakvo meso uzimati ,jer možete na svašta naleteti. Priprema hrane za mog gosta, nakon kupovine, mogla je da počne.
--------------------------------------------------------------------------

U maloprodajnim mesarama u Novom Sadu je bio problem pronaći juneći file, jer mi je bio potreban odmah (danas za danas). Stoga, moj savet vam je da planirate kupovinu ovog mesa, danas za sutra i naručite dan ranije u mesarama. Nudiće vam mesari zamrznuto, ali ja sam se snašao poznajući male kuvarske trikove, ali vi ako ne razlikujete staro meso od novog, kao i mlado june od starog goveda, nemojte ovakvo meso uzimati ,jer možete na svašta naleteti. Priprema hrane za mog gosta, nakon kupovine, mogla je da počne.
--------------------------------------------------------------------------
Porcije | Priprema | Cook | Servirano |
10 min | 15 min | 25 min |
Sastojci za steak: Sastojci za sos
- Juneći file (cca 2kg) - steak (cca 250g) -Za sada zadrzano autorskim pravom
- Senf
- So
- Biber
- Ulje
- Šareni biber u zrnu
- 1 tost hleb
- Puter
- Bosiljak
- Timijan
Broj porcija: 1
----------------------------------
Priprema:
Priprema:
- Juneći file oprati, očistiti od žilica i opni. U plastičnu posudu sipati ulje, šareni biber u zrnu i bosiljak. File premazati senfom i staviti u marinadu, prekriti pvc folijom i ostaviti u frižider da odleži i sazri minimalno jedan dan. Nakon toga, iseći file na određene dužine (šatobrian, stek, turnedo i minjoni). Koristimo u ovom slučaju stek od cca 250 g (nikako ne udarati file, kako ne bi postao zilav i tvrd).
- Na zagrejanom puteru staviti stek da se prži sa jedne strane. Okrenuti stek na drugu stranu (ne viljuškom, kako ne bi iscurili sokovi, najbolje hvataljkama), u zavisnosti od toga koliko termički obrađen stek želite (rare,medium ili welldone), i u tiganj dodati kockicu putera i timijan. Kada je druga strana gotova, skinite biftek iz tiganja i ostavite stek nekoliko minuta pre serviranja da se sokovi pomešaju unutar bifteka.
- Za to vreme u formirajte hleb u oblik kruga i na maslacu u novom tiganju ga sotirajte dok ne dobije zlatnu boju. A u tiganju i masnoci i sokovima od pečenja dodajte sastojke za sos i redukujte do određene gustine.
- Na tanjir servirajte podlogu i na nju biftek, sa sosom od Guarane, a kao prilog možete neku od garnitura koje se nalaze u kategoriji Salate, prilozi i garniture. Ja sam zbog manjka vremena koristio pomfrit od krompira. Uz ovo jelo Vam preporučujem kvalitetno crno vino rashlađeno na 10-12°C.
Moj gost je bio oduševljen, jer je bio prva osoba koja je probala tajni sos od Guarane. Bila mi je čast imati tako dobrog gosta.
Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Cool!
ОдговориИзбриши