(Pesto Genovese)

Nisam mogao da verujem da jedan ovako brzo i kvalitetno spremljen sos može biti toliko popularan u našim restoranima, gde sam u to imao priliku i lično da se uverim, radeći kao kuvar.
Moram priznati da sam se zaprepastio kada sam čuo da se taj sos u određenim restoranima po Srbiji prodaje po tzv. „originalnom“ receptu. tako što kuvarsko osoblje otvori teglicu „Barilla pesto sosa“ i posluži gostu koji je došao da proba originalan pesto? Da li je tu kuvar kriv ili gazda restorana u to ne bih ulazio, ali činjenica je da svaki kuvar mora znati da je kvalitet najbitniji. To je samo jedan u nizu od ugostiteljskih trikova, ako ih tako mogu nazvati. Baš u inat tome, rešio sam da vam napišem pravi, originalan recept za sos „Pesto Genovese“!
Svi ćete pomisliti da su dole navedene namirnice skupe i da taj sos ne možete priuštiti - ja se neću složiti sa tim mišljenjem.
Dragi čitaoci, otišao sam na pijacu i proverio cene namirnica! Tvrdim da možete sami da napravite „Pesto“ po ogriginalnom receptu, kakav niste nikada do sada jeli, i to za cca 500 dinara, a priprema može da traje samo 6 minuta!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Porcije | Priprema | Cook | Servirano |
3 min | 3 min | 6 min |
Sastojci:
- 4 velike veze najsvežijeg mogućeg bosiljka (po mogućstvu sorta genovese, domaće sorte izbegavati, prepoznaćete ih po malim listovima)
- Kvalitetno maslinovo ulje
- 4 kašike pinjola
- 50 g sitno rendanog „parmiggiano reggiano“
- 1 kašičica krupne morske soli
- 3 čena belog luka
Priprema:
- Pod mlazom hladne vode properite bosiljak i odvojte listove od debljeg dela stabiljke. Stavite na suvu salvetu da se osuše. Ubacite ih u avan zajedno sa soli i pinjolima, i utucite ih dokle god ne dobijete odeđenu koegzistenciju. Mnogi rade u blenderu, ali kvalitet ćete dobiti ako ga uradite u avanu kao što nam i pravi originalni recept o ovom jelu i govori.
- Dodati „parmiggiano reggiano“. Maslinovo ulje dodavati u tankom mlazu do određene koegzistencije.
- Poslužite uz kvalitetnu pastu.
Ukoliko želite „Pesto“ da skladištite u teglice za dalje upotrebe, ne preporučujem vam da u tu smesu dodajette parmezan, već da ga dodate pri samom serviranju po potrebi. Dodajte i malo više maslinovog ulja zbog boljeg konzervisanja.
Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Коментари
Постави коментар