(Slavsko žito)
Bez slavskog koljiva nema ni slave. Ovo ukusno jelo se retko kada sprema osim za slave. Ono u suštini predstavlja žrtvu za zdravlje živih, i pre svega pokoj duše umrlih predaka, ali i svetitelja. Zbog toga se ljudi prema ovoj poslastici odnose sa izuzetnim poštovanjem. Narod kaže da samo Svetom arhangelu Mihajlu ne bi trebalo kuvati žito, jer je on živ. Ali, ipak se kuva u čast umrlih predaka koji su ga slavili. Žito je bilo i ostalo karika koja povezuje prastare običaje i duboku posvećenost hrišćanskoj pravoslavnoj veri...
------------------------------------------------
Porcije | Priprema | Cook | Servirano |
2 dana | 100 min | 48 sati |
Sastojci
- Pšenica (krupna, bela) 500g
- Šećer u prahu 500g
- Mleveni orasi 400g
- Suvo grožđe 100g
- Cimet, limonova kora, vanila po ukusu
-----------------------
Priprema:
- Žito očistiti od nečistoća, potopiti preko noći. Ujutru odliti vodu i staviti da se kuva. Kad provri, opet odliti vodu. Tako uraditi još dva puta, zatim kuvati 1 sat i 30 minuta.
- Poklopiti dobro, šerpu umotati u ćebe i ostaviti preko noci, do sutra ujutru.
- Kad je žito prenoćilo u šerpi, ocediti, malo isprati hladnom vodom, pa rasprostrti na veliki pleh (lim) od rerne.
- Samleti isključivo na mašini za meso, dodati sve ostale sastojke i dobro umesiti. Dekorisati i služiti rashlađeno.
Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
E pa sa suvo grožđe još nisam jeo...
ОдговориИзбришиvrlo interesantan receptu svakom slucaju probacu
ОдговориИзбриши