Spremite koljivo za slavu

(Slavsko žito)


Bez slavskog koljiva nema ni slave. Ovo ukusno jelo se retko kada sprema osim za slave. Ono u suštini predstavlja žrtvu za zdravlje živih, i pre svega pokoj duše umrlih predaka, ali i svetitelja. Zbog toga se ljudi prema ovoj poslastici odnose sa izuzetnim poštovanjem. Narod kaže da samo Svetom arhangelu Mihajlu ne bi trebalo kuvati žito, jer je on živ. Ali, ipak se kuva u čast umrlih predaka koji su ga slavili. Žito je bilo i ostalo karika koja povezuje prastare običaje i duboku posvećenost hrišćanskoj pravoslavnoj veri...
------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
1 slava
2 dana 100 min48 sati


Sastojci
  • Pšenica (krupna, bela)      500g
  • Šećer u prahu                   500g
  • Mleveni orasi                   400g
  • Suvo grožđe                     100g
  • Cimet, limonova kora, vanila po ukusu
-----------------------
Priprema: 
  1. Žito očistiti od nečistoća, potopiti preko noći. Ujutru odliti vodu i staviti da se kuva. Kad provri, opet odliti vodu. Tako uraditi još dva puta, zatim kuvati 1 sat i 30 minuta.
  2. Poklopiti dobro, šerpu umotati u ćebe i ostaviti preko noci, do sutra ujutru.
  3. Kad je žito prenoćilo u šerpi, ocediti, malo isprati hladnom vodom, pa rasprostrti na veliki pleh (lim) od rerne.
  4. Samleti isključivo na mašini za meso, dodati sve ostale sastojke i dobro umesiti. Dekorisati i služiti rashlađeno.
                         Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja
                             Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.

Коментари

Постави коментар