AMGS na „KGastro Festivalu“

U Kragujevcu je održan drugi po redu gastro festival pod imenom KGastro Festival“, koji je za drugi juniorski internacionalni kup okupio mlade kuvare iz Srbije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Makedonije, Rusije, Hrvatske i drugih zemalja. Individualna takmičenja u kategorijama nacionalnog jela, modernog jela, jela od ribe, testenine i restoranskih dezerta, omogućili su beogradski magazin Gastromag i kragujevački Šumadija sajam.



Pored priređenih edukativnih radionica, timskih takmičenja, uparivanja hrane i vina, jednu divnu notu celoj manifestaciji dodali su vrhunski kuvari iz Asocijacije Molekularne Gastronomije Srbije, čiji su sponzori bili hotel Dash star iz Novog Sada, mesara Štrand“, kao i Aqua Clean i Đerđ Zavarko iz DUMA-Vet“. Tim Asocijacije Molekularne Gastronomije Srbije je bio u sastavu od osam članova i to: Kristina Milutinović, Josip Seke, Bojana Šukara, Dejan Lukić, Luka Mihajlović, Miloš i Uroš Zavarko, na čelu sa Marijanom Pedović, koji je uspešno izveo Master class u Kragujevcu. Pored toga, AMGS je ponosno osvojio 4. mesto na Kupu, gde je za toplo predjelo Josip Seke spremio pastrmku na kragujevački način sa sosom od karfiola, za glavno jelo je Uroš Zavarko spremio krmenadlu sa medom i orasima, bešamel sosom i brokolijem i fantastični desert mlade nade, Bojane Šukare - čokoladna fantazija sa sosom od suvih sljiva.


U gornjem levom uglu confit svinjska trbušina sa penom od madera sosa. Levi kotlet je mleveni svinjski file u obliku paštete uvaljan u karamelizovane orase sa grejpom i narandžom i hladnim sosom od žutih džanarika sa xantanom. Desno je jagnjeći kotlet spojen transglutaminazom sa svinjskim fileom, medium rare sa crvenom paprikom i prazilukom i toplim sosom od crvenih džanarika i guar gumom.
AMGS

Potaž od dunja, krušaka i bundeve sa metil celulozom na brunois sotiranom povrću, servirano u pečenoj bundevi.
AMGS
Slobodno možemo reći da se AMGS može očekivati i sledeće godine na istom takmičenju, sa još modernijim i ukusnijim atrakcijama i receptima. Uvaženi članovi WACS-a (Svetske asocijacije kuvara), na čelu sa Draganom Unićem, su dali legitimitet ovoj manifestaciji i prepoznali važnost davanja podrške mladim talentima.
Gastro festival je bio otvoren za svu publiku koja je bila u prilici da uživa u majstorskim delima vrhunskih profesionalaca.





Коментари