WWW.SERBIANCOOK.COM

субота, 31. јануар 2015.

Nešto o piću... Paleta napitaka


(National and international drinks)

AIRAG - alkoholno piće Mongolaca napravljeno od kobiljeg mleka, ukus mu je sličan belom vinu




ANISET -
 italijansko žestoko alkoholno piće aromatizovano anisom.
U jedan litar lozove rakije staviti 30 g anisovog semena, nekoliko cvetnih pupoljaka karanfilića i malo cimetove kore. Ovo treba da odstoji 15 dana. Rakiju procediti i dodati
u nju sirup napravljen od 300 g šećera i 0,5 l vode.





ALOVINA -




 starosrpski alkoholni napitak od ovsa. U pirotskom okrugu zove se alovina i slična je
ruskom kvasu. Ovas se peče u saču koji je dobro ugrejan i meša se drvcetom, tada
ovas puca kao 
kokica. Kada se dobro raskoka, stavi se u kače (čabricu) i popari
vrelom vodom, on u toj vodi prokisne i digne se na površinu. Obično bude gotovo za
3-4 dana. Ako je hladno, u čabricu se spusta usijano kamenje i onda brzo nadođe.
Čabrica se poklopi i zamaže testom da nema dodira sa vazduhom i da ne vetri.





ARAK
jako piće sa Srednjeg i Bliskog istoka, pravi se od pirinča i melase šećerne trske









ABSENT
vrsta gorkog, žestokog alkoholnog pića sa etarskim uljem pelena ili anisa.
Kada se razblaži sa vodom poprimi mlečno-belu boju.










BEZA -
 češko bezalkoholno piće od cvetova zove, sirćeta, šećera, kvasca i vode





BRAGA - rumunski napitak od prosa sličan našoj bozi


BURGUNDAC -
 vrsta vina iz grupe tzv.generičnih vina. Takva vina napravljena su od raznih

sorti grožđa i zato dobijaju uopštena imena - burgundac, šabli ili rin. Ovo je
jako vino i servira se uz jake sireve, divljač i jagnjetinu.


BIKAVER - mađarsko crno vino, bikova krv



BEVANDA
alkoholni napitak od vina razblaženog vodom, popularan u južnoevropskim
primorskim zemljama.




BOŽOLE NUVO -

 Francusko vino proizvodi se u vinogradarskom području Božole od 40-ih
godina prošlog veka, tada je prvi put upotrebljena nova tehnologija dobijanja
crnog vina 
karbonska maceracija. Celi zdravi grozdovi zatvarani su u posude
bez prisustva kiseonika a sa povećanom koncentracijom ugljen-dioksida, posle
izvesnog vremena grožđe je ceđeno i fermentacija nastavljana 7-8 dana.


BOZA

u 10 litara mlake vode sipati 1 kg kukuruznog brašna i ostaviti da prenoći, sutra kuvati
ovu tečnost oko 2 sata na laganoj vatri i ostaviti da stoji desetak sati. Razmutiti 10 grama
kvasca u mlakoj vodi i kada ukisne dodati kuvanom brašnu, promešati i ostaviti do sutra.
Bozu procediti kroz gusto sito, zasladiti i ostaviti na hladnom mestu do upotrebe.

DŽIN

žestoko alkoholno piće nastalo u Holandiji, dobija se destilacijom komine sa raznim aromatima: klekom,
bademom, korijanderom.





FENI -
 vrsta indijskog likera od oraha i kokosa. Ako se nađete u indijskoj državi Goa, sigurno nećete propustiti da probate Feni. Liker jakog mirisa, napravljen od indijskih oraha ili kokosa, je robna marka ovog regiona. Oni sa niskom tolerancijom na alkohol, međutim, možda bi želeli da se drže nečeg jednostavnijeg - kao što su indijski orah Ili kokos. 





FLIP -
 nekoliko kockica leda, ista količina soka od pomorandže i soka od borovnice, dodati pavlaku, med, miksovati
par minuta i dodati mleko. Izmiksati i služiti sa soda-vodom.

JABUKOVAČA
alkoholno piće dobijeno previranjem soka od jabuke, u Francuskoj je poznata pod imenom
kalvados.



KABEZO
starinsko bezalkoholno piće, u vodi se rastvore šećer, limuntus, prehrambena boja i aroma maline ili
kruške i pomeša sa ugljen-dioksidom pod pritiskom. Na isti način se proizvodi i klaker razlika je samo
u boji i aromi.




KAIPIRINJA -

 južnoamerički koktel od ruma i limuna. Kockice limete uvaljati u šećer, staviti u čašu sa ledom,
preliti limunovim sokom i brazilskim rumom, ukrasiti korom limete.







KABERNE SOVINJON
oporo, jako, crveno vino, ide uz meso divljači i sva jela pikantnog ukusa i oštrog mirisa.

KAVAKLIDER - tursko vrhunsko stono vino.




KOBLER -
 vrsta ledenog pića koje se priprema od sezonskog voća i vina.






KOMOVICA -
 rakija dobijena alkoholnim vrenjem i destilacijom komine, sadrži 25-40% alkohola.







KIRASO - 
liker od alkohola, kore od mandarina i šećernog sirupa.









KRIŠON -
 vrsta ruskog napitka od ruma, pomorandže i belog vina.







KLEKOVAČA -
 u 1 l rakije staviti šaku istucanih plodova kleke i procediti posle 40 dana.




KVAS -

 rusko piće slično pivu, pravi se od 10 l vode, 400 gr ražanog slada, 400 gr ražanog hleba, 40 gr pivskog
kvasca, 200 gr ražanog brašna, malo suvog grožđa i 300 gr šećera. U malo mlake vode razmutiti brašno,
slad, grožđe, pa sve to izručiti u vrelu vodu i kuvati 10 minuta. Dodati rasparčan hleb i kuvati dok se sve
ne raskuva, procediti tečnost, dodati šećer i kvasac, mešati dok se šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi i
sipati ga u flaše.


KONJAK

dobija se destilacijom vina i višegodišnjim sazrevanjem u hrastovim buradima. Prvi konjak su proizveli
holandski trgovci francuskim vinima u 16.veku. Prvi veliki proizvođač bio je Žan Martel, vinski trgovac
sa ostrva Džersi koji je započeo proizvodnju u francuskom mestu Konjak.



LOZOVAČA -
 žestoko alkoholno piće, vrsta rakije od vinskog koma.Proizvodnja rakija od groždja je rasprostranjena svuda u svetu a izbor sorte zavisi samo od podneblja. Lozovača je rakija dobijena destilacijom neocedjenog fermentisanog kljuka groždja plemenite vinove loze.




MARASKINO -
 vrsta likera napravljen od višnje maraskePostoji običaj da se prilikom posluživanja u čašu stavlja i jedna višnja iz sirupa (kao što se u čašicu rakije stavlja jedna šljiva).






MELANŽ - napitak od crne kafe i kajmaka (skorupa).









MEDOVINA -
 alkoholni liker dobijen fermentacijom meda i vode, nastao je u drevnom Vavilonu pre 4000 godina.
Običaj je da se daje bračnim parovima tokom prvog meseca braka. Verovalo se da poboljšava muževnost
i plodnost, odatle potiče pojam "medeni mesec".





MASTIKA -

 dobija se mešanjem rafinisanog etilalkohola sa vodom i anisovim uljem, začinjena je smolom biljke
pistacia - mastiksom, jačine je 40-55% alkohola.










MALT
viski proizveden od sladovanog ječma, a GREJN pravljen od jeftinijih žitarica (pšenica, raž, ovas);
mešanjem ovih vrsta je završni postupak u proizvodnji poznatog alkoholnog pića.





MARAŠTINA -

 marastina, prirodno dezertno vino od polusušenog grožđa vinove loze sa japanskog područja; vino je
žuto-smeđe boje i slatkastog ukusa.





METAKSA -
 žestoko aromatizovano alkoholno piće, grčka rakija koja mora da sazri u buradima i veoma je jaka.






ORAHOVAČA -

dvadesetak nedozrelih oraha iseći na male komadiće, ubaciti ih u litarsku flašu sa malo cimeta;
naliti rakijom komovicom, zatvoriti i ostaviti na osunčano mesto 30 dana.





ORANŽADA -
 sok od ceđenih plodova pomorandži.







OUZO

uzo; od ostatka grožđa se destilovao čist brendi, mešao se sa anisom, vodom i šećerom i destilacijom se
dobijao ouzo. Ponavljanjem procesa destilacije se pojačava ukus. Pije se hladan sa kockicama leda ili
razblažen vodom.  









PASTIS -
 francusko alkoholno piće začinjeno anisom, najpoznatije marke su Pernod i Ricard.




    


RIZLING -
 vrsta vina dobijena od italijanske sorte grožđa rizling, pije se najčešće pomešan sa mineralnom vodom kao
špricer.







PIVO 

 je alkoholno piće koje se pravi od kvasca, hmelja, ječma i vode. Spada u slabija alkoholna pića, sa 3 - 13 procenata alkohola. Jedno je od najstarijih pića koje se koristilo u Egiptu. Danas je veoma zastupljeno u cijelom svijetu, pa i kod nas.




PUNČ - 

 Englesko alkoholno piće od čaja, šećera, nekog alkoholnog pića (araka, ruma, konjaka), voća i soka od
limuna.





PULK -

 Meksikansko alkoholno piće dobijeno od agave. Agava je zeljasta biljka poreklom iz Amerike, od njenih
cvetnih pupoljaka i stabljike cedi se sladak sok i od njega pravi tekila.




PORTO -
 portugalsko tamnocrveno, slatko i mirišljavo vino








RUM

jako alkoholno piće poreklom sa Antila, proizvodi se od prevrele melase šećerne trske i obojen karamelisanim
šećerom, ima jačinu 40-70% alkohola.





RAKI
tursko žestoko alkoholno piće od vinskog koma i aromatizovano semenom anisa, poznata i pod imenom
lavlje mleko jer pobeli kada se razredi vodom.




RAKIJA

alkoholno piće dobijeno destilacijom prevrele komine od voća, žitarica; poznate su šljivovica, klekovača,
lozovača, viski, komovica, rum, konjak, arak.





SALEP -

 vrsta orijentalnog napitka od krtola biljke kaćun.




SAMBUKA

italijansko alkoholno piće začinjeno anisom, koristi se i kao dodatak jelima i slatkišima.








SOVINJON

francusko varijetetno vino, beli sovinjon je aperitivno vino , a crni sovinjon "kaberne" je jako vino sa
puno tanina.






ŠLJIVOVICA -
 dobijena destilacijom komine od šljiva, naše sorte su požegača, crvena ranka, trnovača, moravka,
metlaš, valjevka, piskavac, dženarika, petrovka, mirisavka, itd. Oko 80% ukupnog roda kod nas
preradi se u rakiju šljivovicu.



ŠAMPANJAC


francusko penušavo vino, naziva se po Šampanji, drevnoj vinogradskoj oblasti; proizvodi se od samo
nekoliko sorti vinove loze: crni pino, pino menije i šardone. Da bi se dobila penušavost, pre nego
što se stavi u flaše doda se šećer i kvasac, čime se pospešuje proces vrenja.



TEKILA


meksikansko žestoko alkoholno piće dobijeno od cvetova i stabljike biljke agave.








TRAVARICA -

 vrsta rakije dobijena destilacijom prevrele voćne komine sa dodavanjem ekstrakta aromatičnog bilja.










UMEŠU

japansko vino od šljiva, od sitne kisele šljive ume slatko-kiselog ukusa; pije se kao aperitiv, a koristi se i za
razne koktele.





VINO

u nekadašnjoj Mesopotamiji živeli su Sumeri koji su još pre 6000 godina pravili vino; kod nas, na Frušku Goru,
vinova loza je doneta u vreme vladavine starorimskog cara Proba, u III veku n.e.
Početkom XIII veka, u vreme Nemanjića, napisan je prvi zakon u istoriji Srba, bio je vrlo kratak i imao je
samo jedan član: Zabranjeno je dodavati vodu u vino!
Crvena vina i crna vina se prave od soka i jezgra grožđanih bobica, a bela vina samo od soka.

  • Desertno vino je vrsta vina kod kog  je procenat alkohola veći od 15% i ide do 22%. Najpoznatija desertna vina na svetu su Porto, Šeri, Madeira, Marsala, Prošek, Komandarija i Vermut.
              Marsala 

je vino visokog procenta alkohola, kog mora biti najmanje 17 % (zato se i zove desertno vino), po mnogočemu slična dalmatinskom prošeku. Danas se proizvodi tako da se na kraju fermentacije dodaje alkohol, ali ne više od 20% - 35%, da se zaustavi dalje vrenje i tako osigura da se dugo može konzumirati.
Postoje tri vrste Marsale, prema bojama (odnosno grožđu od kojih se proizvode), to su jantarnazlatna i rubinska marsala.
Zlatna i jantarna su vina, koja se proizvode od bijelog grožđa sorti; grillo, catarratto, inzolia i damaschino. 
Rubinska marsala, dobija se miješanjem nekih od crnih sorta grožđa; pignatello, nero d'Avola i nerello mascalese sa bijelim grožđem do najviše 30%. Rubinske marsale se dele na slatka, suva i polusuva vina, što zavisi od procenta šećera u njima.
Marsala se danas širom sveta koristi kao aperitiv pre jela ili nakon jela uz kolače, pored toga koristi se i u gastronomiji kao aromatični dodatak raznoraznim umacima, piletini, rižotima, kolačima kao što su zabaglione i tiramisu.


VINJAK -

 domaći naziv za žestoko alkoholno piće poznato kao konjak, dobija se dugotrajnim odležavanjem
vinskog destilata.






VISKI


piće boje ćilibara, prefinjenog mirisa voćnog cveta i dugotrajnog slatkog ukusa oraha; tako Škoti
opisuju njihov najpoznatiji artikal. Viski se dobija blendovanjem više vrsta tzv.malt viskija (od ječma) i grejn
viskija (od drugih jeftinijih žitarica).
Čuveni Čivas regal je mešavina 40 vrsta malt i grein viskija, odležava u hrastovim buradima od 12 do 30
godina, pre flaširanja.



        Podelite ovu kartu pića na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
               Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.

3 comments:

demi је рекао...

Uopste ne pijem, ali nedavno sto sam bila bolesna probala sam bombone od salepa i iznenadila sam se ukusom sa kombinacijom sa medom... Kod nas se smatra da kad pijes salep dobijes musko dete :-). Pa zato se ova biljka zove i sernikovotano, znaci biljka muska, ona koja da musko dete, sina. U netu sam procitala razne recepte kako se pravi pice-napitak, neki preporucuju sa mlekom a neki samo salep kao kafa ali sa cimetom, klincicem... gusto je, zelela bih probati, kod nas im na ulicama tradicionalne kuvare salepija, tak skuvaju salepi i daju ljudima koji pate od bolova grla ili samo trazu toplotu u hladnoci... kako bi preporucio da to napravimo? Kod nas je ovaj napitak skupo, skuplje j nego caja... mozda i tri puta skuplje....

SerbianCook Recepti је рекао...

Nisam znao da se u verovanju smatra da ko koristi ovaj napitak da može da očekuje muško dete :) . Znam da je zdrav i da je se može pronaći u prahu kao mleveno korenje nekoliko vrsta orhideja .. Mogu reći da sam jednom prilikom probao kod prijatelja ovaj napitak i nije toliko los, recept je glasio :
-1 kašika salepa u prahu,
-2 šolje mleka,
-1 kašika braon šećera
- malo cimeta.
Pomešati salep sa hladnim mlekom i šećerom da se razmuti. Staviti na vatru, kuvati do određene gustine. Na kraju začiniti cimetom. Drago mi je što Vam se sviđa tekst =)

demi је рекао...

Tekst je zanimljiv a recept za salepi napitak zvuči lep! Probaću kad budem kupila!

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More