Supe i čorbe




Kod nas, kao i u celom svetu, obično se za prvo jelo služe supe ili čorbe. One su hranjive, a utiču povoljno na varenje. Supa ima više vrsta. Uglavnom se dele na bistre supe i na začinjene
supe. Bistre supe su od raznog mesa, a mogu biti bez uloška ili sa uloškom.

Supe se mogu dobiti kuvanjem mesa i kostiju sa korenastim povrćem (zelen, šargarepa, celer) i ne zapržavaju se. Uloga im je da svojim ukusom i aromom otvaraju apetit i da podstiču varenje.

Normativ supe je oko 2,5 do 3 dl po jednoj osobi.

Glavno pravilo za pripremanje supa je: da se kuvaju na tihoj vatri najmanje 3-4 sata, a po mogućnosti i duže.

U toku kuvanja supe ne treba skidati penu, jer ona sadrži belančevine i masti, u suprotnom ćete osiromašiti svoju supu.


Čorbe se dobijaju posebnim tehnološkim procesom. Čorbe imaju istu ulogu kao i supe, ali su hranljivije, jer sadrže više hranjivih sastojaka. Najvažnije je reći da se za čorbe koriste mesa mlađih životinja, za razliku od supa gde je poželjno meso starijih peradi, itd. Mogu da se pripremaju od mesa i povrća, ili samo od mesa, ili samo od povrća, mogu da se zapržavaju ili začinjavaju.

Ukus i hranjivost čorbi može da se poboljša i dodavanjem fonda od kuvanih kostiju.

Fondovi mogu biti svetli i tamni. Takođe, oni mogu biti industrijski koncentrati od mesa, mleka, pavlake, jaja, mirisnog bilja, zeleni, a u ponekim slučajevima se dodaje vitaminiziran svež ili sušeni kvasac.

Pri sastavljanju jelovnika mora da se vodi računa o tome da čorbe treba da se razlikuju od ostalih jela, ne samo po svom sadržaju, već i po boji i ukusu. Na primer: bele čorbe ne predviđati uz jela koja se služe uz bele sosove ili umake. Zapržene čorbe ne predviđati uz gulaše. Paradajz čorba nije preporučljiva uz paprikaše zbog sličnosti boje. Iz istih razloga, ne preporučuje se čorba od graška ili špinata uz jelo od graška ili špinata, ili čorba od krompira uz musaku od krompira, a takođe nije preporučljiva čorba sa testeninom uz jelo od testenine, itd.


            Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitajte ovde.

Коментари