Juneći biftek u Guarana sosu

(Beef Steak with Guarana Sauce)
Dobar dan drgi moji kuvari i kuvarice! Juče ujutru sam saznao da mi u posetu na večeru dolazi jedan mladi gost, koga ću vam otkriti u nekom od narednih postova. Elem, znači trebalo bi napraviti nešto nesvakidašnje, tajanstveno i sa visokim kvalitetom. Verovatno ste i Vi bili nekada u takvoj prilici, ne znajući šta da spremite, a da je nesvakidašnje za posebne prilike. Naime, dosetio sam se jednog recepta. Odlučio sam se za biftek u sosu od Guarane, koji sam razotkrio i u kojem sam spojio određene arome tek posle izvesnog vremena i truda, gde sam potrošio mnogo sastojaka i vremena isprobavajući da spoj ukusa bude originalan, jedinstven i osvežavajuć.

U maloprodajnim mesarama u Novom Sadu je bio problem pronaći juneći file, jer mi je bio potreban odmah (danas za danas). Stoga, moj savet vam je da planirate kupovinu ovog mesa, danas za sutra i naručite dan ranije u mesarama. Nudiće vam mesari zamrznuto, ali ja sam se snašao poznajući male kuvarske trikove, ali vi ako ne razlikujete staro meso od novog, kao i mlado june od starog goveda, nemojte ovakvo meso uzimati ,jer možete na svašta naleteti. Priprema hrane za mog gosta, nakon kupovine, mogla je da počne.
--------------------------------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
1 kom
10 min 15 min25 min


    Sastojci za steak:                                                                    Sastojci za sos
  • Juneći file (cca 2kg) - steak (cca 250g)        -Za sada zadrzano autorskim pravom         
  • Senf                                                                                
  • So                                                                                      
  • Biber                                                                                  
  • Ulje                                                                                     
  • Šareni biber u zrnu                                                          
  • 1 tost hleb                                                                         
  • Puter                                                                                  
  • Bosiljak
  • Timijan  
Vreme pripreme 20 minuta
Broj porcija: 1
----------------------------------
Priprema:
  1. Juneći file oprati, očistiti od žilica i opni. U plastičnu posudu sipati ulje, šareni biber u zrnu i bosiljak. File premazati senfom i staviti u marinadu, prekriti pvc folijom i ostaviti u frižider da odleži i sazri minimalno jedan dan. Nakon toga, iseći file na određene dužine (šatobrian, stek, turnedo i minjoni). Koristimo u ovom slučaju stek od cca 250 g (nikako ne udarati file, kako ne bi postao zilav i tvrd).
  2.  Na zagrejanom puteru staviti stek da se prži sa jedne strane. Okrenuti stek na drugu stranu (ne viljuškom, kako ne bi iscurili sokovi, najbolje hvataljkama), u zavisnosti od toga koliko termički obrađen stek želite (rare,medium ili welldone), i u tiganj dodati kockicu putera i timijan. Kada je druga strana gotova, skinite biftek iz tiganja i ostavite stek nekoliko minuta pre serviranja da se sokovi pomešaju unutar bifteka.
  3.  Za to vreme u formirajte hleb u oblik kruga i na maslacu u novom tiganju ga sotirajte dok ne dobije zlatnu boju. A u tiganju i masnoci i sokovima od pečenja dodajte sastojke za sos i redukujte do određene gustine.
  4. Na tanjir servirajte podlogu i na nju biftek, sa sosom od Guarane, a kao prilog možete neku od garnitura koje se nalaze u kategoriji Salate, prilozi i garniture. Ja sam zbog manjka vremena koristio pomfrit od krompira. Uz ovo jelo Vam preporučujem kvalitetno crno vino rashlađeno na 10-12°C.
Moj gost je bio oduševljen, jer je bio prva osoba koja je probala tajni sos od Guarane. Bila mi je čast imati tako dobrog gosta.

                              Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
                       
 Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.

       Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.


Коментари

Постави коментар