WWW.SERBIANCOOK.COM

недеља, 19. октобар 2014.

Juneći biftek u sosu od kafe

(Beef Steak with Coffe Sauce)

Kada se izgovori reč biftek odmah Vam asocijacija govori da se radi o najkvalitetnijem delu mesa juneta, a to je juneći file. Njega bi trebalo spremati na odgovarajuć način. Tretirajte juneći file kako je to potrebno. kako ne bi izgubili na kvalitetu. Ovaj spoj ukusa je originalan i nigde se još nije spremao osim u našoj kuhinji. Važno je ispoštovati određene postupke pripreme. kako bismo dobili na kvalitetu samog bifteka, jer je on najomiljenija namirnica kod poznatih svetskih gurmana.
-----------------------------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
1 kom
10 min 15 min35 min


Sastojci za biftek (steak):                                                      Sastojci za sos:                     
  • Juneći file (cca 2kg) - steak (cca 250g)                        - 10 g Instant nes kafe
  • Senf                                                                                  - Neutralna pavlaka
  • So                                                                                     - So  
  • Biber                                                                                 - Biber
  • Ulje                                                                                   - Parmezan
  • Šareni biber u zrnu                                                                   
  • 1 tost hleb
  • Puter
  • Bosiljak
  • Timijan
Broj porcija: 1
---------------------------------------------
Priprema:
  1. Juneći file oprati, očistiti od žilica i opni. U plastičnu posudu sipati ulje, šareni biber u zrnu i bosiljak. File premazati senfom i staviti u marinadu, prekriti pvc folijom i ostaviti u frižider da odstoji i sazri minimalno jedan dan. Nakon toga, iseći file na određene dužine (šatobrian, stek, turnedo i minjoni). Koristimo u ovom slučaju stek od cca 250g (nikako ne udarati file kako ne bi postao žilav i tvrd).
  2. Na zagrejanom puteru staviti stek da se prži sa jedne strane (ja sam radio u gril tiganju kako bih dobio lepu završnu liniju). U međuvremenu, na zagrejanom tiganju ispržiti na masnoći instant nes kafu, dodati neutralnu pavlaku, asezonirati sa soli, biberom i muskatnim oraščićem, zatim dodati parmezan i redukovati do određene gustine, ne duže od nekoliko minuta. 
  3. Dotle okrenuti stek na drugu stranu (ne viljuškom kako ne bi iscurili sokovi, najbolje hvataljkama), u zavisnosti od toga koliko termički obrađen stek želite (rare, medium ili welldone), i u tiganj dodajte kockicu putera i timijan. Kada je druga strana gotova, skinite tiganj sa vatre i ostavite stek nekoliko minuta pre serviranja da se sokovi pomešaju unutar bifteka.
  4. Za to vreme formirajte hleb u oblik kruga i na maslacu ga sotirajte dok ne dobije zlatnu boju. U tanjiru na podlozi krutona servirajte biftek. Sos od kafe i grilovano povrće poslužite kao prilog uz ovo jelo. Uz ovo jelo vam preporučujem kvalitetno crno vino rashlađeno na 10 do 12 stepeni celzijusa.
                              Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
                       
 Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.

       Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.


0 comments:

Постави коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More