(Beef Steak with Coffe Sauce)
-----------------------------------------------------------------------
Porcije | Priprema | Cook | Servirano |
10 min | 15 min | 35 min |
- Juneći file (cca 2kg) - steak (cca 250g) - 10 g Instant nes kafe
- Senf - Neutralna pavlaka
- So - So
- Biber - Biber
- Ulje - Parmezan
- Šareni biber u zrnu
- 1 tost hleb
- Puter
- Bosiljak
- Timijan
Broj porcija: 1
---------------------------------------------
Priprema:
- Juneći file oprati, očistiti od žilica i opni. U plastičnu posudu sipati ulje, šareni biber u zrnu i bosiljak. File premazati senfom i staviti u marinadu, prekriti pvc folijom i ostaviti u frižider da odstoji i sazri minimalno jedan dan. Nakon toga, iseći file na određene dužine (šatobrian, stek, turnedo i minjoni). Koristimo u ovom slučaju stek od cca 250g (nikako ne udarati file kako ne bi postao žilav i tvrd).
- Na zagrejanom puteru staviti stek da se prži sa jedne strane (ja sam radio u gril tiganju kako bih dobio lepu završnu liniju). U međuvremenu, na zagrejanom tiganju ispržiti na masnoći instant nes kafu, dodati neutralnu pavlaku, asezonirati sa soli, biberom i muskatnim oraščićem, zatim dodati parmezan i redukovati do određene gustine, ne duže od nekoliko minuta.
- Dotle okrenuti stek na drugu stranu (ne viljuškom kako ne bi iscurili sokovi, najbolje hvataljkama), u zavisnosti od toga koliko termički obrađen stek želite (rare, medium ili welldone), i u tiganj dodajte kockicu putera i timijan. Kada je druga strana gotova, skinite tiganj sa vatre i ostavite stek nekoliko minuta pre serviranja da se sokovi pomešaju unutar bifteka.
- Za to vreme formirajte hleb u oblik kruga i na maslacu ga sotirajte dok ne dobije zlatnu boju. U tanjiru na podlozi krutona servirajte biftek. Sos od kafe i grilovano povrće poslužite kao prilog uz ovo jelo. Uz ovo jelo vam preporučujem kvalitetno crno vino rashlađeno na 10 do 12 stepeni celzijusa.
Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Коментари
Постави коментар