Pesto Genovese!


(Pesto Genovese)

Razmišljajući o tome koji recept da podelim sa Vama, došao sam na dobru ideju. Naime, danas ću Vas iznenaditi jednim starim italijanskim receptom, koji je u Srbiji postao najpopularniji. Radi se o mediteranskom sirovom sosu, koji je u suštini mala vitaminska bomba. Radi se o ozbiljnom i izuzetnom spoju ukusa i mirisa mediterana.

Nisam mogao da verujem da jedan ovako brzo i kvalitetno spremljen sos može biti toliko popularan u našim restoranima, gde sam u to imao priliku i lično da se uverim, radeći kao kuvar.

Moram priznati da sam se zaprepastio kada sam čuo da se taj sos u određenim restoranima po Srbiji prodaje po tzv. originalnom“ receptu. tako što kuvarsko osoblje otvori teglicu Barilla pesto sosa i posluži gostu koji je došao da proba originalan pesto? Da li je tu kuvar kriv ili gazda restorana u to ne bih ulazio, ali činjenica je da svaki kuvar mora znati da je kvalitet najbitniji. To je samo jedan u nizu od ugostiteljskih trikova, ako ih tako mogu nazvati. Baš u inat tome, rešio sam da vam napišem pravi, originalan recept za sos Pesto Genovese!

Svi ćete pomisliti da su dole navedene namirnice skupe i da taj sos ne možete priuštiti - ja se neću složiti sa tim mišljenjem.

Dragi čitaoci, otišao sam na pijacu i proverio cene namirnica! Tvrdim da možete sami da napravite Pesto po ogriginalnom receptu, kakav niste nikada do sada jeli, i to za cca 500 dinara, a priprema može da traje samo 6 minuta!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
2 kom
3 min 3 min6 min

Sastojci: 
  • 4 velike veze najsvežijeg mogućeg bosiljka (po mogućstvu sorta genovese, domaće sorte izbegavati, prepoznaćete ih po malim listovima)
  • Kvalitetno maslinovo ulje
  • 4 kašike pinjola
  • 50 g sitno rendanog parmiggiano reggiano“   
  • 1 kašičica krupne morske soli
  • 3 čena belog luka
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Priprema:


  1. Pod mlazom hladne vode properite bosiljak i odvojte listove od debljeg dela stabiljke. Stavite na suvu salvetu da se osuše. Ubacite ih u avan zajedno sa soli i pinjolima, i utucite ih dokle god ne dobijete odeđenu koegzistenciju. Mnogi rade u blenderu, ali kvalitet ćete dobiti ako ga uradite u avanu kao što nam i pravi originalni recept o ovom jelu i govori.
  2. Dodati parmiggiano reggiano“. Maslinovo ulje dodavati u tankom mlazu do određene koegzistencije.
  3. Poslužite uz kvalitetnu pastu.


Ukoliko želite Pesto“ da skladištite u teglice za dalje upotrebe, ne preporučujem vam da u tu smesu dodajette parmezan, već da ga dodate pri samom serviranju po potrebi. Dodajte i malo više maslinovog ulja zbog boljeg konzervisanja.


                              Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
                       
 Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.


       Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.

Коментари