*SALATE*
Kada govorimo o salatama, važno je znati da one mogu biti dodatak hrani, budući da imaju drugačiju nutritivnu vrednost od samog glavnog jela, ali da postoje i one druge nazvane „obrok salate“. Salate se najčešće prave od sirovog povrća. Može im se dodati: testenina, meso, sir, majonez, voće, dresinzi.... Podela se može izvršiti na letnje i zimske salate.
*GARNITURE*
Sama reč „GARNITURA“ podrazumeva više vrsta povrća koje je kuvano, blanširano, dinstano ili spremljeno na neki drugi način. Ona u tanjiru, zajedno sa mesom čini „komplet“ glavno jelo.
„GARNITURA LOREN“ - Loren je ime oblasti na severu Francuske. Garnitura „Loren“ ili „A la Loren“ sastoji se od kuvanog crvenog kupusa i barenih krompira.„GARNITURA LORET“ - Sadrži pileće krokete, vrhove špargli i tartufe, koji su isečeni na listiće.
„GARNITURA LUIZIJANA“ - Dobila je naziv po državi SAD iz koje potiče. Ova garnitura sadrži kuvani kukuruz izmešan sa pavlakom i pržene banane.
„GARNITURA MADLEN“ - Sastoji se od artičoka u majonezu i pirea od pasulja.
„GARNITURA MARIJA-LUIZA“ - Marija-Luiza bila je starija ćerka austrijskog cara Franca II i druga Napoleonova supruga. Ova garnitura sadrži artičoke sa pireom od šampinjona u majonezu. Uz ovu garnituru obično ide „Belo meso Marija-Luiza“ tj. na bečki način pohovano belo meso.
„GARNITURA MARINJI“ - Ova garnitura sastoji se od pogačica punjenih kuvanim graškom i boranijom sečenom na romboide, kao i od barenog krompira.
„GARNITURA MEKSIKANA“ - Zemlja porekla ove garniture je Meksiko, a ona sadrži pečurke spremljene na žaru, pomešane sa paradajzom pelatom, pečenom paprikom i plavim patlidžanom isečenim po dužini na polovine.
„GARNITURA MARKIZA“ - Sastoji se od vrhova špargli i tartufa isečenih na tanke prutiće.
„GARNITURA MARSELJEZA“ - Geografsko poreklo grad Marselj (sredozemna Francuska). Ova garnitura sadrži ispražnjene male paradajze, ispunjene punjenim maslinkama. Paradajzići se ispoširaju na malo maslinovog ulja i belog luka. Potom se svaki paradajzić obmota srdelom iz konzerve i posloži na prženi rendan krompir.
„GARNITURA MARŠALKA“ - Vrhovi špargli i listići tartufa koji se poslužuju uvek uz pohovano belo meso (pohovano na francuski način).
„GARNITURA MASENA“ - Naziv je dobila po princu od Eslinga, a podrazumeva artičoke punjene sosom od paradajza.
„GARNITURA MASKOTA“ - Dobila je naziv po operi Edmona Odrana iz 1880. godine. Sastoji se od artičoka sečenih na četvrtine, isprženih na buteru, kao i od prženih krompira i listića tartufa.
„GARNITURA MATINJON“ - Dobila je naziv po francuskom maršalu Matinjonu (1647-1739), a sastoji se od šargarepe, crnog luka, celera i praške šunke. Svi sastojci su isečeni na kockice i proprženi na buteru.
„GARNITURA MEDIČI“ - Garnitura je dobila ime po Katarini Mediči (1519-1589), supruzi francuskog kralja Anrija VIII, poznatoj u gastronomskoj istoriji i po tome što je na francuski dvor uvela italijansku kuhinju, makarone i poslastičarstvo. Ova garnitura podrazumeva artičoke punjene graškom, kockicama šargarepe, i bele repe uz dodatak pečenog krompira.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitajte ovde.
Коментари
Постави коментар