Salate, prilozi i garniture

*SALATE*

Kada govorimo o salatama, važno je znati da one mogu biti dodatak hrani, budući da imaju drugačiju nutritivnu vrednost od samog glavnog jela, ali da postoje i one druge nazvane obrok salate. Salate se najčešće prave od sirovog povrća. Može im se dodati: testenina, meso, sir, majonez, voće, dresinzi.... Podela se može izvršiti na letnje i zimske salate.

 



*GARNITURE*

Sama reč GARNITURA podrazumeva više vrsta povrća koje je kuvano, blanširano, dinstano ili spremljeno na neki drugi način. Ona u tanjiru, zajedno sa mesom čini komplet glavno jelo. 

GARNITURA LOREN - Loren je ime oblasti na severu Francuske. Garnitura Loren ili A la Loren sastoji se od kuvanog crvenog kupusa i barenih krompira.

GARNITURA LORET - Sadrži pileće krokete, vrhove špargli i tartufe, koji su isečeni na listiće.

GARNITURA LUIZIJANA - Dobila je naziv po državi SAD iz koje potiče. Ova garnitura sadrži kuvani kukuruz izmešan sa pavlakom i pržene banane.

GARNITURA MADLEN - Sastoji se od artičoka u majonezu i pirea od pasulja.

GARNITURA MARIJA-LUIZA“ - Marija-Luiza bila je starija ćerka austrijskog cara Franca II i druga Napoleonova supruga. Ova garnitura sadrži artičoke sa pireom od šampinjona u majonezu. Uz ovu garnituru obično ide Belo meso Marija-Luiza tj. na bečki način pohovano belo meso.

GARNITURA MARINJI - Ova garnitura sastoji se od pogačica punjenih kuvanim graškom i boranijom sečenom na romboide, kao i od barenog krompira.

GARNITURA MEKSIKANA - Zemlja porekla ove garniture je Meksiko, a ona sadrži pečurke spremljene na žaru, pomešane sa paradajzom pelatom, pečenom paprikom i plavim patlidžanom isečenim po dužini na polovine.

GARNITURA MARKIZA - Sastoji se od vrhova špargli i tartufa isečenih na tanke prutiće.

GARNITURA MARSELJEZA - Geografsko poreklo grad Marselj (sredozemna Francuska). Ova garnitura sadrži ispražnjene male paradajze, ispunjene punjenim maslinkama. Paradajzići se ispoširaju na malo maslinovog ulja i belog luka. Potom se svaki paradajzić obmota srdelom iz konzerve i posloži na prženi rendan krompir.

GARNITURA MARŠALKA - Vrhovi špargli i listići tartufa koji se poslužuju uvek uz pohovano belo meso (pohovano na francuski način).

GARNITURA MASENA - Naziv je dobila po princu od Eslinga, a podrazumeva artičoke punjene sosom od paradajza.

GARNITURA MASKOTA - Dobila je naziv po operi Edmona Odrana iz 1880. godine. Sastoji se od artičoka sečenih na četvrtine, isprženih na buteru, kao i od prženih krompira i listića tartufa.

GARNITURA MATINJON - Dobila je naziv po francuskom maršalu Matinjonu (1647-1739), a sastoji se od šargarepe, crnog luka, celera i praške šunke. Svi sastojci su isečeni na kockice i proprženi na buteru.

GARNITURA MEDIČI - Garnitura je dobila ime po Katarini Mediči (1519-1589), supruzi francuskog kralja Anrija VIII, poznatoj u gastronomskoj istoriji i po tome što je na francuski dvor uvela italijansku kuhinju, makarone i poslastičarstvo. Ova garnitura podrazumeva artičoke punjene graškom, kockicama šargarepe, i bele repe uz dodatak pečenog krompira.

            Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitajte ovde.








Коментари