Čokoladni sufle (Lava kolač)

(Lava Cake)


Čokoladni sufle je jedan od najtraženijih, a po oceni gostiju i jedan od najukusnijih, deserta koji postoje. Karakteriše ga hrskava korica i živa čokoladna lava u srcu kolača. Ovaj kolač dobio je novije ime devedestih godina na prostoru Balkana, i prekršten je u lava kolač. Za pripremu ovog kolača važan je tajming i odnos sastojaka, kako bi i vama ovaj kolač izašao iz rerne hrskav i tečan u isto vreme. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
5 kom
10 min 7 min20 min


Sastojci

  • Čokolada za kuvanje          225 g
  • Margarin                              250 g
  • Beli šećer                                80 g
  • Smeđi šećer                           80 g
  • Jaja                                       4 kom
  • Brašno                                   120 g
--------------------------------------------------------------------------------------------

Priprema

  1. Čokoladu i margarin rastopiti na pari uz povremeno mešanje.
  2. U poseban sud polako umutiti jaja žicom (nikako mikserom, jer nam ne treba čvrsta pena), dodati beli i smeđi šećer i spojiti sve u rastopljenu čokoladu sa margarinom.
  3. Čokoladnoj masi polako dodavati 120 grama brašna uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice.
  4. Kalupe dobro podmazati margarinom i puniti na 5 mm ispod ivice kalupa, jer se diže tokom pečenja.
  5. Peći u zagrejanoj rerni na tačno 250°samo 7 minuta. Servirati toplo uz kuglu sladoleda i šoljicu crne kafe.
                        Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
                        Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
                               Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.

Коментари

Постави коментар