(Lava Cake)
Čokoladni sufle je jedan od najtraženijih, a po oceni gostiju i jedan od najukusnijih, deserta koji postoje. Karakteriše ga hrskava korica i živa čokoladna lava u srcu kolača. Ovaj kolač dobio je novije ime devedestih godina na prostoru Balkana, i prekršten je u lava kolač. Za pripremu ovog kolača važan je tajming i odnos sastojaka, kako bi i vama ovaj kolač izašao iz rerne hrskav i tečan u isto vreme.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Čokolada za kuvanje 225 g
- Margarin 250 g
- Beli šećer 80 g
- Smeđi šećer 80 g
- Jaja 4 kom
- Brašno 120 g
Priprema
- Čokoladu i margarin rastopiti na pari uz povremeno mešanje.
- U poseban sud polako umutiti jaja žicom (nikako mikserom, jer nam ne treba čvrsta pena), dodati beli i smeđi šećer i spojiti sve u rastopljenu čokoladu sa margarinom.
- Čokoladnoj masi polako dodavati 120 grama brašna uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice.
- Kalupe dobro podmazati margarinom i puniti na 5 mm ispod ivice kalupa, jer se diže tokom pečenja.
- Peći u zagrejanoj rerni na tačno 250°C samo 7 minuta. Servirati toplo uz kuglu sladoleda i šoljicu crne kafe.
Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.
Fantasticnooo
ОдговориИзбриши