Punjene paprike

(Stuffed Pepper)

Punjene paprike, jedno od omiljenih jela domaće kuhinje, popularne su ne samo u Srbiji, nego i u svim kuhinjama regiona. Kupite paprike, malo mlevenog mesa, pirinča i spremni ste. Ostali sastojci variraju u zavisnosti od izabranog recepta za punjene paprike, mada ni meso nije obavezan sastojak, ako pravite posnu varijantu punjenih paprika. Koju god vrstu punjenih paprika da odaberete, nećete pogrešiti.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
4 kom
10 min 50 min60 min

Sastojci:                                                                                                     Beleška

       
  • Paprike                      8 kom
  • Mleveno meso           500 g
  • Pirinač                    4 kašike          
  • Crni luk                  1 glavica
  • Jaja                              1 kom
  • Aleva paprika
  • So
  • Biber

Sastojci za sos:
  • Paradajz sok            5dl
  • Brašno              3 kašike
  • Voda
  • Šećer
  • So
  • Ulje
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Priprema:

  1. Na zagrejanom ulju propžite luk. Kada porumeni, dodajte mleveno meso. Dinstajte dok ne ispari sva tečnost koju je meso pustilo. Kada se prohladi, dodajte jaje, opran pirinač, alevu papriku, suvi začin i biber. Sve dobro promešajte, da se svi sastojci sjedine.
  2. Paprike operite i pažljivo ih nožem izdubite. Isperite ih pod mlazom vode, da ispadnu sve semenke. Kašičicom napunite paprike pripremljenom smesom. Nemojte ih prepuniti niti nabijati filom za punjenje, da bi bile rastresite. Poslažite ih uspravno u šerpu, neka im bude „tesno“ da ne bi pale tokom kuvanja. 
  3. Nalijte vodom da ogreznu i kuvajte na umerenoj vatri. Znaćete da su gotove kada je kuvan pirinač sa vrha paprike.
  4. Ugrejte ulje na umerenoj vatri. Dodajte brašno i propržite ga da porumeni. Dodajte paradajz sok, šećer i posolite. Stalno mešajte, brašno će početi da zgušnjava sastojke. Nalijte vodom, sve dobro promešajte i kuvajte sos do željene gustine. Ovako pripremljen sos možete upotrebiti i uz rinflajš.
  5. Kada je sos gotov, prespite ga u šerpu sa paprikama. Protresite šerpu da se tečnosti sjedine. Kuvajte još 2-3 minuta na umerenoj temperaturi.

                        Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
                        Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
                               Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.




Follow my blog with Bloglovin

Коментари