Vanilice


(Vanilla Jam Cookie)


Vanilice spadaju u moje omiljene sitne kolače. Volimo ih svi. Ukusne i mekane su čak i nakon nekoliko dana. Stari recept sam naučio radeći u etno restoranu. Čak i moderne vanilice (umesto masti koristi se stoni margarin) su izuzetno lepe, ukusne i prijatnog mirisa moram priznati. Međutim, ovaj put ću podeliti sa vama starinski recept, a vi probajte i jedne i druge pa sami ocenite.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                          
PorcijePripremaCookServirano
10 kom
25 min 10 min35 min

                  
                                    
Sastojci
NamirnicaKoličina
Brašno500 g
Mast200 g
Šećer60 g
Jaja2 kom
Limun1 kom
Vanilin šećer10 g
Prašak za pecivo5 g
Cenacca 420 din
▁ ▂ ▄ ▇ █Lako

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Priprema:

  1. Mast i šećer umutiti penasto, a zatim dodati jaja, vanilin šećer, prašak za pecivo i limuov sok.
  2. Dodavati postepeno brašno dok se ne dobije glatko testo. Zamotati u foliju i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
  3. Razviti testo tanko oko 3-5 mm, a onda kalupima ili čašicama vaditi i stavljati u podmazani pleh.
  4. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta (da ostanu svetle boje).
 

    Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.

        Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.
               Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.

Коментари

  1. KAko to mislite ''mast'', svinjsko? Šta ako nemamo? Jel ispadne lepo ako koristimo puter ili bolje margarinu? A šta od toga dobijemo? keksice? a kakve? kao one velike ravne zvezde na slici ili kao one male koje su visoke? Zašto pišete Vanila Jam cookie? Možemo da ih napunimo marmeladom? Jednostavan receptić.

    ОдговориИзбриши
  2. Jednostavan a ukusan recept, popularan na našim prostorima još od ranije. Možete koristiti svinjsku mast (prilikom toljenja sala dobijanjem čvaraka) ili ako nemate mast koristite puter. dobijate kesiće oblika kojeg imate kao kalup. mažete ih marmeladom, dzemom od šljiva, pekmezom od kajsija, višanja.. Ukusi su različiti =)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja se uvek pitam.. a neće marmelada da se pokvari dok keksice ne čuvamo u frižideru? Kako se najčešće jedu u Srbiji? Sa filom ili ne ?

    ОдговориИзбриши
  4. Skladišti se u frižideru kao suvi kolači, ne namazan uglavnom čuvamo, a premazujemo po potrebi i poslužujemo. Mada nije problem ni namazan i preklopljen čuvati u frižideru. Kod nas u Srbiji se služi namazan, preklopljen i odgore posut šećerom u prahu. Porcije su u pitanju, a ne komadi, u jednu porciju stavljamo oko 3 kolača. Nadam se da sam pomogao =)

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljivo, nisam znala. Mi ne čuvamo takve keksice u frižideru nego dugo ostanu u pekarima ovako samo pokrivne mrežom. Kod nas u kući ne stignu da se pokvare jer uskoro nestanu :D Mi takve kolačice zovemo vutimata jer umočimo ih u kafu ili čaj, kakao... a glagol vutao znaši baš to. Hvala na info!

    ОдговориИзбриши
  6. Zanimljivo vultimata =)... Ni kod nas ne stigne da se pokvari jer su izuzetno ukusni =) Prijatno

    ОдговориИзбриши
  7. Najukusnija vutimata su punjena marmeladom od kajsija i prelivene crnom čokoladom s jedne strane! Njam!

    ОдговориИзбриши
  8. volim džem od šipka, kako bih htela da nađem u Grćkojjjj

    ОдговориИзбриши

Постави коментар