Palačinke „Krep suzet“

(Crêpe Suzette)

„Crêpe Suzette“ je tradicionalni francuski recept za pripremu palačinki, koji se služi kao dezert, a sastoji se od: palačinki pravljenih na „francuski način“, vrućeg sosa od karamelizovanog šećera, soka od narandže, tanko narendane narandžine kore i likera od narandže/konjaka (Francuzi najčešće koriste „Grand Marnier“) pomoću kojeg se palačinke na kraju pripreme i flambiraju.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                        
PorcijePripremaCookServirano
4 kom
10 min 20 min30 min
U ovom slučaju sam koristio mandarine

Sastojci:

Testo za palačinke:

              120 g brašna
              2 jaja
              Kora od pomorandže
              3 kašike šećera
              1 vanilin šećer
              10 ml ulja

  Za sos:

              80 g šećera           
              50 g margarina
              150 ml soka od pomorandže/mandarine
              1 ceđeni limun
              0.03 ml konjaka/likera od narandže


------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Priprema:

              Od navedenih sastojaka napravite testo za palačinke i ostavite ga oko pola sata da odstoji, a potom ispecite palačinke u tiganju. U odgovarajući zagrejani tiganj sipajte sav šećer i mešajte dok se ne karamelizuje, potom dodajte limunov sok i sok od narandže/mandarine, zatim mešajte na umerenoj temperaturi dok se ne sjedini sos, dodajte kocku margarina i mešajte dok ne dobije sjaj. Pred kraj, sipajte konjak i flambirajte sos dok ne dođe do isparenja alkohola. Sam servis zavisi od Vas. Moja preporuka je kao po izvornom receptu: natopite palačinke i formirajte ih u četvtine, stavite ih na dezertni tanjir i prelijte sa još malo sosa. Za dekoraciju možete iskoristiti šećer u prahu, mlevene orase i narandžinu koru.
Uz ovo jelo Vam predlažem da popijete suvo belo kvalitetno vino napravljeno od sorte šardone (Chardonnay), voćne arome i slatkastog ukusa. Služi se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12°C.

                               Prijatno Vam želi SerbianCook, u komentarima ostavite Vaše utiske i pitanja.
                        Podelite ovaj recept na facebooku sa svojim prijateljima, biće vam sigurno zahvalni.

                               Sva autorska prava zadržana za SerbianCook. Obavezno pročitaj ovde.






Коментари

Постави коментар